sanserum

Det tror I måske ikke, men vores rislampe kan. Mest fordi vi har nogle sjove, nye LED-pærer, der ved hjælp af en app kan styres med en tablet eller mobil. LED-pærerne kan skifte farve og har også indbygget højtaler. Sådan nogle havde Anne Charlotte Petersen og Jacob Knudsen med, da de besøgte daginstitutionen Paddehatten i Grejs. 

Af Jacob Knudsen

Sammen med pædagoger og børn fra Paddehatten og dygtige forskere fra Aarhus og Københavns Universitet er de i gang med et udviklings- og forskningsprojekt, hvor de prøver at finde på nye og spændende idéer til, hvordan de helt små børn kan have glæde af digitale medier. Arbejdsmetoden er små, korte workshops, hvor der eksperimenteres med et par idéer, der efterfølgende prøves yderligere af.

Dagens workshoptema var ”Kan man lave sine egne sanserum, og hvordan kan de sjove LED-pærer og en minivideoprojektor indgå”.  Anne Charlotte og Jacob havde forberedt et par idéer hjemmefra. Bl.a. havde de fundet en gammel rislampe frem, ligesom de også havde et hvidt lagen og en tørresnor med.

Rislampen og LED-pæren blev præsenteret for de ældste vuggestuebørn, og nærmest inden de var kommet i gang, opstod den første uforudsete leg. Tanken var egentlig at vise, hvordan man kunne skifte farve på rislampen, men det blev af pædagogerne hurtigt lavet om til en lille leg med, at farven skiftede, hver gang børnene rørte ved lampen. Senere reciterede rislampen teksten fra ”Åh Abe”, lød som regnvejr og spillede musik for børn. Regnvejret var noget, børnene kunne relatere til og en sjov leg med, at man skulle i tørvejr under en paraply, opstod. Dette blev blandet med en app, der kunne optage børnenes snak sammen med lyden af regnvejr.

Sammen med de allermindste vuggestuebørn afprøvedes en minivideoprojektor sammen med et lagen hængt op hen over en stor madras som en slags ”billedhimmel”. Og her opstod noget spændende, der skal videreudvikles på. Imens de hørte rolig klavermusik, lå børnene på madrassen og kiggede op på ”billedhimlen”, hvor forskellige billeder viste sig. Først nogle billeder fra en app, der kan respondere på lyd og vise fraktaler, derefter billeder fra junglen.

Det spændende ved disse ”medieeksperimenter” er, at man aldrig helt ved, hvad der sker, men at der næsten altid opstår noget ved et ”uheld”, der viser sig at være rigtig spændende. Eksempelvis opstod den viste lille ”installation”, hvor et billede blev projekteret ind på rislampen, mens den skiftede farve til sambamusik. En poetisk effekt, der opstod ved en tilfældighed, og som der helt sikkert skal leges videre med.